Prissättning av aktiviteter - 5 saker att tänka på💡

Hur prissätter man upplevelser och aktiviteter?

Prissättning av guidade turer och aktiviteter kan vara klurigt. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, och det är inte alltid lätt att avgöra vad man ska ta betalt.

Här är fem saker att tänka på när du bestämmer priset för dina turer eller aktiviteter.

1. Vad har du för driftskostnader? 🧑🏻‍🔧

Du har två typer av driftskostnader:

  • Fasta kostnader
    Det här är kostnader som du har oavsett hur många gäster du har. Det kan vara din hyra, fordon, administrativa kostnader eller utrustning.

  • Rörliga kostnader
    Hit räknas kostnader som beror på hur många turer du kör och gäster som kommer. Det kan handla om löner för guider, drivmedel eller måltider under turen.

De fasta kostnaderna behöver också betalas av kunderna. Ett sätt att göra det på är att fördela de fasta kostnaderna på det antal gäster man har, antingen för en viss tur eller under ett helt år. Om du exempelvis har 100,000kr i fasta kostnader och du räknar med att ha minst 100 deltagare under ett år så behöver du lägga 1,000kr på priset per deltagare. Om de rörliga kostnaderna är 500kr per deltagare har du en totalkostnad på 1,500kr per deltagare.

2. Vad är din break-even-punkt? ⚖️

När du har koll på dina kostnader får du en förståelse för hur mycket pengar du behöver få in för att täcka dina utgifter och börja gå med vinst. Det hjälper dig att räkna ut hur många bokningar du behöver per tur eller aktivitet för att inte gå back.

Break-even är när dina intäkter och utgifter är lika stora. Men du kan inte nöja dig med att gå plus-minus-noll. Du måste ha som mål att gå med vinst. Den vinsten kan du sedan använda för att göra nya investeringar.

3. Hur stor vinstmarginal ska du ha? 📏

Hur mycket vinst vill du tjäna på varje tur? Ett vanligt sätt att beräkna det är genom att du tar dina fasta- och rörliga kostnader för att genomföra turen och lägger till en fast summa eller procentsats ovanpå. Den summan eller procentsatsen kallas vinstmarginal och blir din vinst.

Hur stor vinstmarginal ska jag lägga på? Det beror på hur stort mervärdet är för din kund. Här är några saker att tänka på:

  • Om du säljer en enklare vandring där gästen förväntas ta sig till startpunkten på egen hand och ha egna stövlar, sittunderlag och termos, så är priset lågt och det blir därmed svårt att lägga på en hög vinstmarginal.

  • Om du erbjuder ett vandringpaket där du inkluderar utomhusmatlagning, boende, utrustning och upphämtning på hotell, så är värdet för gästen högre och du kan lägga på en högre vinstmarginal. Tricket är att avgöra vilka extratjänster som verkligen ger värde och som gör att du kan ta ett högre pris.

  • Vad kostar liknande upplevelser hos andra aktörer? Du vill vara konkurrenskraftig men inte nödvändigtvis billigast. Sök på Google för att få en uppfattning om prisnivån.

  • Hur ser efterfrågan ut?
    Om du vet att det finns en hög efterfrågan så kan du lägga på en högre vinstmarginal, men om det finns stor konkurrens i ditt område så kanske du behöver välja en lägre vinstmarginal för att ditt pris ska bli attraktivt.

Om du exempelvis har kostnader på 1,500kr per deltagare så kan du lägga på mellan 10 till 50% i vinstmarginal beroende på faktorerna ovan.

4. Vad är din prissättningsstrategi? ♟️

Att sätta pris handlar ofta om mer än att bara sätta ett fast pris per person. Inom turismbranschen är det vanligt att justera priserna beroende på efterfrågan. Här är några prissättningsstrategier som du kan inspireras av:

  • Prissättning beroende på säsong
    Många tar högre priser när efterfrågan är hög, till exempel under semester, helger eller jul och nyår, och ett lägre pris under lågsäsong.

  • Prissättning beroende på veckodag
    Många hotell och vandrarhem tar mer betalt på helger än på vardagar, och du skulle kunna göra samma sak för dina turer.

  • Early-bird
    Ett vanligt sätt att få in bokningar tidigt är att ge rabatt fram till ett visst datum. Det gör att du får in bokningar och betalningar tidigare vilket underlättar planeringen.

  • Sista minuten-pris
    Ett sätt ett fylla upp lediga platser är att ge rabatter för sista minuten-bokningar.

  • Andra rabatter
    Det är vanligt att ha lägre priser för barn eller pensionärer. Andra erbjuder rabatter för grupp eller företagsevenemang.

5. Vilken moms ska du lägga på?

När du räknar på kostnader och sätter priser ska du alltid ange alla priser exklusive moms. Det är först när du kommer fram till vilka priser du ska ta av kunden som du ska lägga på momsen.

Om du exempelvis vill ha 1,415kr för en guidad naturupplevelse ska du lägga på 6% moms, så utpriset blir 1,500kr.

Olika momssatser för olika tjänster.

Momssatsen för turismtjänster är oftast 6 %, vilket gäller för exempelvis guidade turer och vissa kulturaktiviteter. För mat och boende är momssatsen på 12 % och för vissa andra tjänster är momsen 25%.

Hur gör jag om det ingår flera olika momssatser?

Många säljer aktiviteter eller paket som innehåller tjänster med olika momssatser. Det finns olika sätt att hantera momssatser beroende på vilken typ av verksamhet man bedriver och hur man tolkar Skatteverkets regler.

  • En del turismföretag väljer att ange vilka delar som ingår i ett paket, hur mycket varje del kostar och vilken momsen är för varje del. Det anges både i bokföringen och på kundens kvitto.

  • Andra verksamheter väljer att använda en enhetlig momssats för hela paketet genom att välja den momssats som hör till den tjänst som är själva anledningen till varför kunden köper paketet. En aktivitet med lunch där naturguidningen är huvudanledningen till varför kunden köper tjänsten kan använda momssatsen 6% för naturguidning eftersom lunchen kan anses vara en underordnad tjänst. Många företagare gör samma sak med paket där boende och all mat anses underordnad naturguidningen och sätter helt enkelt 6% moms på hela paketet. Det gör att totalpriset till kund blir lägre och mer attraktivt.

👉 Hör av dig till Skatteverket för att avgöra vilka momssatser du ska använda.

Sammanfattning 🥁

När du ska prissätta en upplevelse finns det flera viktiga faktorer att tänka på:

Driftskostnader: Beräkna både fasta och rörliga kostnader (t.ex. hyra, guider, bränsle).

Break-even: Bestäm hur många bokningar som krävs för att täcka alla utgifter och börja gå med vinst.

Vinstmarginal: Sätt en marginal baserat på mervärde för kunden och vad konkurrenterna tar betalt.

Prissättningsstrategi: Justera priser beroende på säsong, veckodag, och erbjuda rabatter som early-bird eller sista minuten.

Moms: Använd rätt momssats (ofta 6 % för turer), och tänk på olika momssatser om flera tjänster ingår.

Lycka till med att sätta priser!

/ Marcus Eldh

 

Hej! Behöver du hjälp?

Jobbar du på en destination eller region som behöver hjälp med att kompetensutveckla regionens turismföretagare kring prissättning? Jag hjälper gärna till med en föreläsning, workshop och rådgivning. Hör av dig så berättar jag mer!

 
Nästa
Nästa

😾 5 tips: Så hanterar du negativa omdömen